Μύρινα


Μύρινα

Η Μύρινα είναι η πρωτεύουσα της Λήμνου, μα και το κύριο λιμάνι της. Είναι κτισμένη στη δυτική ακτή, ανάμεσα σε δυο όρμους, στο κέντρο των οποίων βρίσκεται μια μικρή βραχώδης χερσόνησος, στα ερείπια της αρχαίας πόλης Μύρινας. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο στα Ρηχά Νερά, όπου θα δείτε τμήμα της αρχαίας πόλης, καθώς και πόσο κοντά στην επιφάνεια του εδάφους βρίσκονται τα αρχαία κτίσματα! 
Η ίδρυση και η ονομασία της πόλης ανάγεται στο 13ο - 12ο π.Χ. αιώνα, Το όνομά της προέρχεται από την πανέμορφη κόρη του βασιλιά Κριθέα της Ιωλκού και σύζυγο του βασιλιά Θόαντα, ο οποίος ήταν ο πρώτος οικιστής του νησιού. και μητέρα της Υψιπύλης. Περί τον 130αιώνα επικράτησε η ονομασία Παλαιόκαστρο, η οποία διαφοροποιούσε την πρωτεύουσα από τον Κότσινα με το νεότερο κάστρο του.Αργότερα, η ονομασία μετατράπηκε απλά σε Κάστρο. Η ονομασία Κάστρο, διατηρήθηκε μέχρι το 1955 που μετονομάστηκε σε Μύρινα. Η πόλη χωρίζεται σε δύο συνοικισμούς Το "Τσας" και το "Ανδρώνι". 
Το όνομα "Τσας", είναι λέξη Ρωσική, που σημαίνει παρατηρητήριο και διατηρείται από τα χρόνια στα οποία οι αδελφοί Ορλώφ είχαν πολιορκήσει τους Τούρκους στο Κάστρο της Μύρινας. Το φρούριο της Μύρινας, αποτέλεσε επιπλέον το οχυρό των Οθωμανών κατά τη διάρκεια των Ορλωφικών, το 1770. Στο εσωτερικό του, κατασκεύασαν ένα τζαμί, καθώς και ένα οχυρωματικό έργο γνωστό ως «Ντάμπια» (είναι τούρκικη λέξη και σημαίνει προμαχώνας) στο λόφο του Τσάς, το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα. Για την ονομασία του συνοικισμού "Ανδρώνι", υπάρχουν δυο απόψεις. 
Η πρώτη, στηρίζεται στο μύθο ότι οι Λημνιές, έριξαν όλους τους άνδρες του νησιού, επειδή τις είχαν εγκαταλείψει λόγω της δυσοσμίας του σώματός τους, από το ακρωτήρι Πέτασσος. Έτσι αρχικά η περιοχή ονομάστηκε "Ανδρωφόνιον" και αργότερα "Ανδρώνιον" (Ανδρώνι). Κατά τη δεύτερη εκδοχή, ο συνοικισμός έλαβε το όνομα του από τον Ανδρόνικο Γ’ τον Παλαιολόγο. Πυρήνας της πόλης είναι το Κάστρο της, Πάνω σε μία απόκρημνη χερσόνησο, στο νοτιοδυτικό τμήμα του σύγχρονου οικισμού, δεσπόζει το κάστρο της Μύρινας, το οποίο προσφέρει εντυπωσιακή θέα και η εικόνα του είναι φαντασμαγορική, όταν φωτίζεται τα βράδια. 
Χρονολογείται από τον 12ο μ.Χ. αιώνα και χτίστηκε πάνω στα ερείπια προγενέστερου πελασγικού τείχους. Η σημερινή μορφή του ανάγεται στο 1207, όταν το επισκεύασαν οι Ενετοί ηγεμόνες του νησιού. Το κάστρο της Μυρίνας είναι το μεγαλύτερο σε έκταση οχυρό του Αιγαίου, έκτασης 144 στρεμμάτων και το μέγιστο σωζόμενο ύψος του αγγίζει περίπου τα 120 μέτρα. Έχει πολυγωνική κάτοψη, όπως επιβάλλεται από τη μορφολογία του εδάφους. 
Στο κάστρο της Μύρινας, ο επισκέπτης, εκτός των άλλων μπορεί να θαυμάσει και ένα μεγάλο πληθυσμό ελαφιών, τα οποία ζουν ελεύθερα. Στη Λήμνο μεταφέρθηκαν δύο ζευγάρια ελαφιών, στις αρχές της δεκαετίας του 1970. από τη Ρόδο. Ο πληθυσμός τους παρουσιάζει αυξομειώσεις. Τα ελάφια, προστατεύονται από τον δήμο Μυρίνας, όπου οι υπεύθυνοι φροντίζουν για τη σίτιση και τις συνθήκες διαβίωσής τους, καθώς αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες.
Η θέα από εκεί είναι μοναδική, γι’ αυτό επιδιώξτε να ανεβείτε και να απολαύσετε την πανοραμική εικόνα της πόλης που βρέχεται απ’ το απέραντο Αιγαίο. Στα ανατολικά απλώνεται η πόλη της Μύρινας, με το γραφικό λιμάνι και τους δύο γιαλούς της, τον Ρωμέικο και τον Τούρκικο. Στα βόρεια, βρίσκεται ο λόφος του ΑγίουΑθανασίου, με το ομώνυμο εκκλησάκι και στα νότια φαίνεται αχνά το νησί του Αγίου Ευστρατίου. Ο βράχος στον οποίο είναι χτισμένο το κάστρο χωρίζει την παραλία της Μύρινας σε δύο «γιαλούς», το Ρωμαίικο και τον Τούρκικο Γιαλό
Κάτω από το κάστρο βρίσκεται το λιμάνι της πόλης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο λιμάνια. Το μικρό βενετσιάνικο, είναι ιδιαίτερα γραφικό, με το πλακόστρωτό του. Και το νεότερο, που μέχρι πριν λίγο καιρό, εξυπηρετούσε τα επιβατικά και εμπορικά πλοία. Τώρα φιλοξενεί μόνο μικρά σκάφη. Τα δεκάδες ψαροκάικα στο λιμάνι, οι μυρουδιές από τις ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκα ψάρια και εκλεκτά ντόπια κρασιά, συνθέτουν μια εικόνα γαλήνης με τα μικρά ταβερνάκια, τα ψαροκάικα, και τους ψαράδες που μαντάρουν αργά τα δίχτυα τους ή διαλαλούν τα φρέσκα ψάρια.
Για την εξυπηρέτηση των επιβατικών και εμπορικών πλοίων πλέον, έγινε το νέο λιμάνι, απέναντι από το παλιό, κάτω από τον λόφο που βρίσκεται το εκκλησάκι του ΑγίουΝικολάου. Αξίζει να ανέβετε, για να θαυμάσετε την πανοραματική θέα του λιμανιού και του κάστρου. Από το λιμάνι ξεκινά ο πεζόδρομος της παραδοσιακής αγοράς, η οποία πρόσφατα ανακαινίστηκε. Εκεί θα συναντήσετε τον αρμονικότερο συνδυασμό του παραδοσιακού με το σύγχρονο. ένα γραφικό – αυθεντικό κομμάτι της πόλης, συνδεδεμένο με την ιστορία της και την αρχιτεκτονική της ταυτότητα, καθώς συγκεντρώνει κάποια σημαντικά διατηρητέα κτίρια. 
Τα στενά λιθόστρωτα καλντερίμια, τα κεραμοσκέπαστα σπίτια, τα παλιά αρχοντικά δημιουργούν ένα σκηνικό απαράμιλλης και πρωτόγονα ανεπιτήδευτης ομορφιάς, που δύσκολα συναντά κανείς σήμερα. Κατά την περιήγησή σας στην πόλη, θα συναντήσετε τη Καρατζάδειο βιβλιοθήκη, που διαθέτει μια πλούσια συλλογή από σπάνιες εκδόσεις. Αν βρεθείτε κοντά στο ξενοδοχείο Porto Palace, στον Αυλώνα, δείτε τοΙερό της Αρτέμιδος, που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη μόλις το 1993. 
Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη βόλτα τους στα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια της πόλης καθώς και στην κεντρική αγορά της Μύρινας που σφύζει από ζωή, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού. Οι καθημερινές σκηνές στο λιμανάκι, τα παραδοσιακά πλακόστρωτα σοκάκια, τα ταβερνάκια, το φωτισμένο τα καλοκαιρινά βράδια κάστρο και το εκκλησάκι του Άη Νικόλα δημιουργούν την εικόνα ενός ξεχωριστού τόπου. Στη Μυρίνα συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση του νησιού. 
Εδώ, λειτουργούν οι πιο σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, τα περισσότερα εστιατόρια, καφετέριες, μπαράκια και κέντρα με ζωντανή μουσική. Το βραδάκι μπορείτε να απολαύσετε το ποτό και το φαγητό σας στις ταβέρνες και τα μπαράκια που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα χαζεύοντας το φωτισμένο κάστρο Οι κοντινότερες στην πόλη παραλίες που φημίζονται για την άρτια οργάνωσή τους και τα καθαρά νερά τους είναι ο Ρωμαίικος Γιαλός, τα Ρηχά Νερά και ο Γιαλός Λιμανιού, τις οποίες μπορείτε να τις προσεγγίσετε και με τα πόδια..
Ο Τούρκικος Γιαλός πήρε το όνομά του από την τουρκική συνοικία που υπήρχε στην περιοχή και βρίσκεται στην προέκταση του λιμανιού. Το καλοκαίρι ο όρμος φιλοξενεί αρκετά ιστιοπλοϊκά, ψαρόβαρκες και μικρά σκάφη, ενώ στα αριστερά βρίσκεται το κεντρικό λιμάνι του νησιού. Παρόλο που το λιμάνι είναι κοντά, η παραλία είναι πεντακάθαρη και αρκετοί κολυμβητές την προτιμούν, αφού είναι κυριολεκτικά μπροστά στα πόδια τους. Βόρεια του κάστρου, από τους πρόποδες του βράχου μέχρι την περιοχή Ρηχά Νερά, εκτείνεται ο Ρωμέικος γιαλός με τα «αρχοντικά των Αιγυπτιωτών»,
Ήταν η συνοικία των Ελλήνων τα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας και ονομάστηκε έτσι κατά αντιδιαστολή με τον Τούρκικο Γιαλό. Με καταπληκτικά νεοκλασικά αρχοντόσπιτα, όλα χτισμένα στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Στο Ρωμέικο Γιαλό βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Εκκλησιαστικό Μουσείο, σε μικρή απόσταση βρίσκεται και το Μητροπολιτικό Μέγαρο όπου στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο του νησιού. Λίγο πιο πέρα, βρίσκεται ο Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Τριάδας, με τα χαρακτηριστικά μαρμάρινα καμπαναριά, που χτίστηκε με χρήματα των Λημνιών καραβοκύρηδων στη θέση μιας παλιάς ξύλινης εκκλησίας, όπου απαγχονίστηκε το 1870 από τους Τούρκους ο Μητροπολίτης του νησιού Ιωακείμ.
Ακριβώς απέναντι από την παραλία, στο βάθος του ορίζοντα, διαφράφεται το Άγιον Όρος. Κατά το θερινό ηλιοστάσιο ο ήλιος δύει ακριβώς πάνω από την κορυφή του όρους, χαρίζοντάς μας το μοναδικό ηλιοβασίλεμα που μνημονεύεται από τους αρχαίους χρόνους. Σύμφωνα με τον Πλίνιο, η σκιά του Όρους φθάνει μέχρι την αγορά της Μύρινας. Παροιμιώδης είναι ο στίχος του Σοφοκλή «Άθως σκιάζει νώτα Λημνίας Βωός», Είναι πραγματικά μοναδική η αίσθηση να κολυμπά κανείς την ώρα που σβήνει ο ήλιος πάνω από το Άθως. Συνέχεια του Ρωμέικου Γιαλού, αποτελεί η ακτή Ρηχά Νερά, η οποία το καλοκαίρι σφύζει από την παρουσία των κολυμβητών.Μια όμορφη αμμουδερή παραλία Πρόκειται για κολπίσκο με αστραφτερά νερά και πεντακάθαρη αμμουδιά που εξακολουθεί μαζί με τον Τούρκικο γιαλό να αποτελεί τον αγαπημένο τόπο κολύμβησης Μυριναίων και επισκεπτών. Λίγο έξω από τη Μύρινα, στο δρόμο για τον Κάσπακα, απλώνεται η παραλία του Αυλώνα. Επίσης, οδικώς μπορείτε να προσεγγίσετε την παραλίες Πλατύ. Η παραλία Θάνους είναι η δημοφιλέστερη της περιοχής. Ξεχωρίζει για τα κρυστάλλινα νερά της, την υπέροχη αμμουδιά της και τη δυνατότητα για θαλάσσια σπορ και παιχνίδια που προσφέρει στους λουόμενους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου